Kostpolitik

Det er ikke for sjov vi har sølvmærket i økologi - Bæredygtighed og Økologi   -sund mad giver god næring, leg og læring

Mad er noget, der dækker et fysiologisk behov, der gør, at vi kan leve, fungere, tænke, vokse og udvikle os.

Men mad er så meget mere end det. Mad er et udtryk, det er kultur, det er noget vi laver til hinanden, for hinanden og med hinanden.

Vi indtager det sammen, det er grobund for et fællesskab, det skaber samvær, det skaber samtale, det skaber samhørighed. På Bakkelandet mener vi, at mad er omsorg, nærvær og kærlighed. Vi ønsker, at lave mad skaber gode vaner for børnene og lyst til gode og velsmagende råvarer. Vi ønsker at give børnene lyst til at udforske mad, prøve det, opleve det og nyde det.

Gode vaner grundlægges tidligt i livet, og det gælder også for madvaner. Derfor er det en værdi for Bakkelandet at vores børn lærer hvad mad er samt giver dem et indblik i madens verden. Sund mad giver god næring – leg, læring På Bakkelandet mener vi, det er vigtig at være bevidste om hvilken mad vi giver vore vores børn. Børn har et særligt næringsbehov fordi de er meget aktive og har brug for energi og næring til at vokse og udvikle sig. Endvidere er sunde måltider med til at modvirke eksempelvis overvægt blandt børn. Det er samtidig et fokusområde at understøtte et stabilt blodsukkerniveau blandt vores børn. God blodsukkerbalance er nemlig ensbetydende med bedre leg, læring og koncentration. Et stabilt blodsukker mindsker også humørsvingninger herunder irritation blandt børn, hvorfor det har indvirkning på blandt andet legerelationer.

Så kort sagt: ”Sund mad giver god næring – leg, læring”. Bæredygtig og økologisk mad Bakkelandet har økologisk spisemærke i sølv. Det betyder, at mellem 60-90% af vores indkøb består af økologiske produkter. Når vi ikke er økologiske, er det ofte i perioder med danske sæsonvarer og hvor vi vælger bæredygtigheden i de danske og helst lokale varer, frem for import. Vi undgår så vidt mulig konserves for at minimere at metaller fra konserves optræder i maden. Vi laver helst maden selv På Bakkelandet synes vi det er en værdi at lave maden selv. såsom mayonnaise, leverpostej, pickles, pålæg, fond, saltede og syltede tilbehør. Det giver et væsentligt kvalitets løft og en fornuftig økonomi. samt mange andre fordele Vi tror på vores råvarer er bedre end dem anvendt i industrien Vi har større mulighed for variation Vi kender råvarerne og ved dermed, hvad det færdige produkt er tilsat Vi kan styre smagen og tilpasse til forskellige aldersgrupper Det giver højere faglig tilfredsstillelse.

I køkkenet er vi fleksible I forhold til sammensætning af måltider. Vi følger visse retningslinjer og har også basis opskrifter, men tilpasser hver enkelt måltid efter årstiden og efter hvad der nu engang er i køleskabet. Denne fleksibilitet gør at Bakkelandets frikadeller ikke altid smager ens, til gengæld smager de altid godt. Det er vigtigt, at maden opleves som et måltid og ikke som ernæring.

Fra jord til bord

Pædagogisk arbejder vi med ”fra jord til bord” og har i vuggestue og børnehave højbede, hvor vi sår og planter afgrøder, som vi gennem året passer og plejer for til sidst at høste, tilberede og spise. Bakkelandet er priviligeret med en placering midt i naturen blandt skov og åbne vidder, og har derfor masser af muligheder for at dyrke og høste. Vi dyrker egne grøntsager som kartofler og gulerødder og spændende urter i højbedene. Vi plukker også bær fra Bakkelandets buske og frugttræer. Alt hvad vi dyrker indgår i maden vi spiser på den ene eller den anden måde. Udebørnehaven Valnødden bruger naturligt nok mere tid på ”havearbejdet” end vuggestuen og Børnenes spor, men alle afdelinger er involveret i ”fra jord til bord”.

Mød en fra Bakkelandet

Mød en elev

Vil du høre om hvordan det er at være elev på Bakkelandets friskole?

Mød en forældre

Stil spørgsmål til en af Bakkelandets forældre

Mød en lærer

Du er velkommen til at skrive til en lærer på Bakkelandets friskole & Børnehus

BAKKELANDETS

PÅ DE SOCIALE MEDIER

Vi er vilde med at vise jer, hvad vi laver. Facebook er vores officielle kanal, som ansatte opdaterer. Er der noget, du gerne vil se mere til?

Giv os gerne et hint så sender vi nogen derhen...

FØLG OS:

GENVEJE